Mental tuning

Wat is dat nu weer? Nou, hetzelfde als car tuning, alleen dan voor mensen. Bij mental tuning zorg je er voor dat iemand in staat is om een topprestatie te leveren door kleine aanpassingen te doen aan de mentale toestand. Hoe je dat doet hangt natuurlijk af van de persoon en de prestatie die geleverd moet worden. Een aantal voorbeelden.

Als trainer van een groep moet je proberen aan te sluiten bij je deelnemers. Aangezien iedereen op een andere manier leert en communiceert, vraagt dit dus veel creativiteit van de trainer. Profile Dynamics® is een methode die houvast kan bieden. Door inzicht in de  persoonlijke drijfveren, waarbij zeven kleuren en hun symboliek centraal staan, heb je handvatten voor je functioneren. Drijfveren bepalen hoe mensen hun werk doen, de leiderschapsstijl die ze ontwikkelen en de manier waarop ze communiceren met anderen. Profile Dynamics® maakt duidelijk waar mensen energie van krijgen in hun werk en wat hen energie kost.

Een andere manier van aansluiten bij de ander is uitgaan van de voorkeur van informatie ontvangen. Hiervoor kun je onder meer gebruik maken van NLP (Neuro Linguistisch Programmeren). Er zijn mensen die nieuwe informatie het liefst visueel ontvangen (plaatje of tekst), anderen horen het liever. En voor de sport is ook het gevoel van belang. Een atleet die kinesthetisch is, moet een beweging voelen om het vervolgens te kunnen uitvoeren. Daar kun je lang tegenaan praten of video’s laten zien, maar het kwartje gaat niet vallen.

Het derde voorbeeld is Action Type® of MBTI. Deze methode wordt breed toegepast in de sport en het bedrijfsleven om bijvoorbeeld inzicht te krijgen in de communicatievoorkeur. Als ik een opdracht geeft, kan ik dat bij de een heel globaal doen, waarbij ik het doel duidelijk meegeef. Een ander wil precies weten waarom deze opdracht gekozen is. En nummer drie wil gewoon aan de slag, want degene die de opdracht geeft weet wat hij doet.

Met mental tuning ontdek je waarmee je de ander kunt bereiken en hoe je dat vervolgens kan inzetten om samen die prestatie te bereiken.